Deși toți copiii sunt atrași de tehnologia de ultimă oră și preferă să petreacă timpul în fața ecranelor, ei trebuie convinși să stea mai mult în spații deschise, verzi, datorită multiplelor efecte benefice la nivel fizic și mental.

La începutul anilor 1980, un biolog al Universității Harvard, Edward O. Wilson, propunea o teorie interesantă – biofilia. Potrivit acestei teorii, oamenii sunt atrași instinctiv de mediul natural, de spații verzi, de copaci, de plante. Dar având în vedere că tendința este de a petrece mai mult timp pe canapea, în fața televizorului sau a calculatorului, mulți ar pune la îndoială această teorie.

Potrivit unor studii recent, timpul petrecut într-un mediu ”verde” – copaci, plante, frunze -, are multiple beneficii pentru sănătate. De exemplu, nuanțele de verde au beneficii incredibile pentru sănătatea mintală a copiilor. Majoritatea studiilor arată că micuții care se joacă și petrec mai mult timp în natură sunt mai inteligenți, mai fericiți, mai atenți și mai puțin anxioși decât copiii care petrec ore în șir în interior.

Deși nu este încă foarte clar cum au loc îmbunătățirile cognitive și îmbunătățirea stării de spirit, există câteva aspecte care ne arată în ce mod ajută natura mintea copiilor.

Crește încrederea în sine

Modul în care copiii se joacă în natură nu este la fel de important ca în interior, în spații închise, deoarece există modalități infinite de a interacționa cu mediul înconjurător. Indiferent că stau ori fac mișcare, beneficiile timpului petrecut în natură sunt aceleași pentru toți copiii – de la joaca în curtea din spatele casei până la plimbările pe marginea lacului sau pescuitul. Iar faptul că își aleg modul în care petrec timpul în natură îi ajută pe cei mici să învețe cum să-și controleze propriile acțiuni.

Copiii își dezvoltă creativitatea și imaginația

Acest stil nestructurat de joc permite, de asemenea, copiilor să interacționeze în mod semnificativ cu împrejurimile lor. Ei pot gândi mai liber, își pot crea propriile activități și pot aborda lumea în moduri inventive. Timpul petrecut în natură îi ajută pe cei mici să inventeze noi jocuri atractive, să exploreze, să descopere noi posibilități.

Natura oferă posibilități infinite

Poate că, la prima vedere, natura oferă mai puține posibilități decât jocurile video, tableta sau smartphone-ul. În realitate, însă, lucrurile stau diferit pentru că natura activează mai multe simțuri: văz, auz, miros. Dimpotrivă, timpul petrecut în medii închise are efecte negative. “Pe măsură ce tinerii petrec din ce în ce mai puțin timp din viața lor în mediul natural, simțurile lor se îngustează”, avertizează Richard Louv, autorul cărții ”Last Child in the Woods: Saving Our Children From Nature Deficit-Disorder”. Potrivit autorului, timpul petrecut în spații închise ”reduce bogăția experienței umane”.

Mișcarea în aer liber, importantă la orice vârstă

Cele mai multe modalități de a interacționa cu natura implică mai mult exercițiu decât așezat pe canapea. Chiar dacă face sau nu sport de performanță, mișcarea va avea efecte benefice. Chiar și o plimbare în aer liber va ajuta la pomparea sângelui – nu este nevoie să se alăture echipei de fotbal ori să se apuce de atletism. Mișcarea este un exercițiu foarte bun pentru corp și ajută copiii să fie mai concentrați în ceea ce fac.

De asemenea, Louv spune că natura creează un sentiment unic de mirare pentru copii, pe care niciun alt mediu nu îl poate oferi. Fenomenele care apar în mod natural în grădini și parcuri dau zilnic întrebări despre pământ și viața pe care o susțin. Aceste  fenomene stimulează curiozitatea copiilor și nevoia de cunoaștere.

Natura reduce stresul și oboseala

Conform teoriei restaurării atenției, mediile urbane necesită ceea ce se numește atenție îndreptată, ceea ce ne obligă să ignorăm distragerile și să ne epuizăm creierul. În mediul natural, practicăm un tip de atenție fără efort cunoscut, care creează sentimente de plăcere, nu de oboseală.

Sursa: https://childmind.org/article/why-kids-need-to-spend-time-in-nature/