Ca în orice domeniu, și în cel imobiliar este nevoie de consultanță și de customer support. Poate chiar mai mult decât în alte zone, deoarece o investiție imobiliară are în vedere diferite aspecte deloc neglijabile. În momentul în care te-ai hotărât să cumperi un teren sau o casă, este bine să lași totul în seama specialistului. El va ști ce să facă mai departe iar tu vei câștiga timp și vei fi sigur că totul este în regulă.


Un consultant imobiliar este acolo pentru a-ți oferi întreg suportul, pentru a lucra în favoarea ta. Este un profesionist cu experiență în domeniul imobiliar, o zonă nu tocmai ușoară, care te va sfătui și te va asista pe întreg procesul de achiziționare al unui teren sau a unei case la cheie. Tot el te va ajuta să obții un credit și îți va întocmi toate actele de care ai nevoie.

Firește, grație internetului, îți poți face propriile cercetări. Dar cât timp vei pierde? Și ești sigur că ceea ce ai găsit este și ceea ce îți trebuie? Ca să nu mai vorbim de acte, avize, autorizații, drumuri interminabile, trafic…!

Investițiile în terenuri sunt cele mai profitabile și sigure investiții

Cu ajutorul unui consultant: piața imobiliară este una destul de dificilă. Un consultant te va ajuta cu o listă scurtă de proprietăți –  pe baza dorințelor tale – ,  găsirea unor soluții de creditare potrivite ție, documente, avize etc. De asemenea, este foarte important dacă terenul are toate utilitățile, avizele, aprobările și documentele necesare construirii.

Să spunem că ai decis să cumperi un teren intravilan

Fără consultant: totul este pe capul tău. Vei pierde timp și energie ”vânând” proprietăți, căutând informații, dând telefoane, stabilind întâlniri. Iar când vei ajunge la fața locului, poate vei avea surprize: un teren plin de ”bălării” în mijlocul vreunui câmp.

Finanțarea terenului

Cu ajutorul unui consultant: un bun consultant imobiliar îți va găsi soluții potrivite, la costuri corecte, fără comisioane ascunse. Pentru că lucrează pentru tine, îți va proteja interesele și vei economisi astfel bani și timp. Mai mult, consultantul imobiliar îți poate indica soluții mult mai avantajoase decât creditele ipotecare sau imobiliare de la bănci. Ce spui de rate direct de la proprietar, de pildă? Da, exact. Iei terenul în rate de la vânzător și îl plătești într-un timp pe care îl stabiliți împreună de comun acord.

Fără consultant: Mult noroc! Ești tu versus lumea financiară… în căutarea celor mai bune servicii și produse bancare. Încă o dată: mult noroc!

Găsirea noii tale proprietăți

Cu ajutorul unui consultant: Rolul unui consultant imobiliar este acela de a te ajuta să găsești ceea ce îți trebuie, ce ți se potrivește în funcție de ceea ce dorești să construiești ulterior. Specialiștii imobiliari au baze de date, contacte și liste cu proprietăți disponibile și știu cum să rezolve totul cât mai rapid. Datorită experienței, vor ști despre tendințele pieței, aspecte financiare și prețuri.

Fără consultant: toată ”distracția” este pe umerii tăi acum. Trebuie să cauți proprietăți disponibile, să îți întocmești o bază de date cu informații detaliate și contacte, facilități, locație, vecinătăți etc. În plus, trebuie să te și deplasezi la fața locului să le vezi iar asta înseamnă ceva timp din programul tău zilnic. Pare să fie cam un al doilea job, nu-i așa?

Propunerea unei oferte

Cu ajutorul unui consultant: ei bine, agenții imobiliari experimentați sunt foarte buni negociatori și au totul sub control. Având în vedere toate detaliile și cunoscând foarte bine piața, ei te vor ajuta să oferi un preț corect. Iar apoi urmează negocierea, aprecierea, inspectarea proprietății – aspecte pentru care un agent experimentat îți poate da sfaturi utile ce vor duce la încheierea unei înțelegeri profitabile de ambele părți.

Fără consultant: socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, zice o vorbă din înțelepciunea populară. Așa poate fi și în acest caz. Există riscul să pierzi proprietatea pe care ți-o dorești – după mult timp pierdut pentru găsirea acesteia, soluții de finanțare, vizionări etc. Crezi că se merită? Mai mult decât atât, acordul inițial este doar începutul. Urmează câteva aspecte importante ce se pot transforma în capcane dacă nu ai experiență în domeniu.

Consultantul imobiliar va pregăti întreaga documentație necesară, gata pentru semnat.

Încheierea tranzacției

Cu ajutorul unui consultant: un profesionist cu experiență în domeniu va ști la ce să fie atent în încheierea tranzacției, la întocmirea documentelor, la toate costurile, inclusiv la cele de asigurare și la toate celelalte ce urmează. Vei câștiga timp prețios și vei ști că documentele sunt întocmite corect.

Fără consultant: cunoști toate aspectele legate de costurile de asigurare și de celelalte ce pot apărea? Cam cât timp îți ia să te documentezi? Ia în calcul și legislația care se schimbă destul de des…!

Dacă iei în calcul toate aceste aspecte, ajungi la concluzia că este mai bine să lași pe seama consultanților imobiliari ce tu ai putea face în timp mai îndelungat și, poate, cu rezultate nu la fel de bune. Lasă-i pe specialiști să lucreze pentru tine. Ei te vor asista chiar și după încheierea tranzacției. Drept urmare, vei avea terenul sau casa pe care ți le dorești, condiții corecte de finanțare și specialiști pe care să îi suni și ulterior, în cazul în care ai nevoie de ajutorul lor. Sau faci totul de unul singur. Decizia îți aparține.