Ai un teren sau vrei să cumperi unul pentru investiție? În ambele cazuri, felicitări! Terenul va fi mereu valoros pentru cel care îl deține. Iar dacă ai spirit antreprenorial, ești creativ și receptiv la tot ce e nou în domeniul afacerilor, cu siguranță vei avea succes iar terenul tău va începe să producă la propriu bani pentru tine.

Ce poți face concret cu un teren, deci?

Poate că resursele tale sunt limitate și nu îți permiți să investești sume mari de bani. Sau poate mergi pe ideea investiției de bani, dar nu a banilor tăi…

În cazul în care bugetul îți este limitat, poți cumpăra terenul în rate, direct de la proprietar.

Ai ales terenul (felicitări!), ai discutat planul de rate și ai văzut cât de simplu a fost să nu pierzi timp, să scapi de cheltuieli inutile, comisioane etc., da?

Ce faci în continuare?

Păi, ai putea să începi să cultivi idei pentru a culege roadele în scurt timp.

Agricultură bio

Nici măcar nu ai nevoie de o suprafață mare de teren pentru a începe un mic business în agricultură. Îți poți face o mică grădină în care să cultivi legume și zarzavaturi bio pentru consumul familiei iar surplusul îl poți vinde. Pentru mai mult spațiu, poți dezvolta idei pe vertical (mici containere, de exemplu).

Ai putea, totodată, să afli ce ar cumpăra restaurantele și să cultivi exact ce se cere.  Apoi le livrezi  legumele proaspete ori de câte ori au nevoie. Iată că deja ai primii clienți. Parcă ai mai cumpăra o parcelă de teren, nu-i așa? Mai ales că plătești în rate și nu trebuie să-ți blochezi banii. Poți plăti ratele chiar din vânzările legumelor cultivate pe teren.

Pepinieră de copaci

Sănătatea, aerul curat și mediul în care trăim și ne creștem copiii ne preocupă pe toți. Ne dorim sănătate pentru noi, pentru cei dragi și putem contribui la asta încercând să creăm spații verzi în aglomerările urbane. O pepinieră de arbori, pe care să-i dăm spre plantare administrațiilor locale din orașele vecine, ar putea fi o altă idee de afaceri. Te poți gândi la orice arbuști, conifer, pomi fructiferi, plante de apă etc., dar este mai bine să lucrezi cu specialiști – pentru a ști ce fel de pomi poți planta, cum pot fi îngrijiți și ce poți face în cazul apariției unor dăunători. Ei, spui? Nu-i așa că sună bine o afacere cu ”bariere verzi” care să reducă poluarea, că curețe aerul și să regleze umiditatea solului?

De altfel, beneficiile oferite de copaci nu se opresc doar aici. Poate pare greu de crezut, dar copacii  au și efecte asupra laturii economice. Potrivit cercetărilor științifice, cei care locuiesc în apropierea copacilor, în zone cu multă umbră și zone verzi, economisesc 10-15% din consumul generat de folosirea aerului condiționat în timpul verii. Iar în anotimpul rece, cheltuielile scad cu până la 30% pentru facturile la încălzire.  Totodată, economiile sesizate la nivelul unei întregi colectivități rurale sau urbane sunt mult mai mari în ceea ce privește reducerea consumului de apă și curent, în cazul în care aceste zone sunt amenajate cu arbori și arbuști.

Plante aromatice

Ce spui de pătrunjel, mentă, cimbru, busuioc, rozmarin, coriandru? Ai putea să le cultivi pe terenul tău și apoi să le vinzi către restaurante sau lanțuri de magazine. Este drept că durează mai mult până poți pătrunde într-un lanț de supermarket-uri, dar nu este imposibil dacă livrezi marfă de calitate, la timp.

Terenul te poate transforma într-un mic producător

Poate că nu reușești să vinzi toată cantitatea de legume și nici nu vrei să o lași la un preț derizoriu. Ce poți să faci în acest caz? Să zicem că ai livadă cu meri și nu îți convine să vinzi cu 50 de bani (să zicem!) kilogramul de mere. Le poți pune la uscat, la soare, spălate și tăiate feliuțe în prealabil. Le poți pune în pungi de hârtie și le poți vinde. Sau poți produce cidru, gem, dulceață etc. Și așa poți face cu alte roade ce cresc pe terenul tău de lângă București.