Studii științifice arată că natura și liniștea oferite de zonele rurale au beneficii incredibile pentru creierul uman.  Chiar dacă ne-am născut în orașe și am trăit în aglomerație, studiile arată că ne simțim mai confuzi și obosiți în zonele urbane. Pe de altă parte, zonele rurale ne ajută să ne simțim în pace și armonie.

Potrivit unui studiu realizat de cercetători ai Universității Exeter, există o zonă în creier asociată cu o stare de calm și relaxare meditativă ce se activează atunci când subiecților li se arată imagini din zone rurale. Pe de altă parte, imaginile mediilor urbane au dus la o întârziere a reacțiilor creierului.

Studiul, care a folosit un scanner de ultimă generație pentru monitorizarea activității creierului, adaugă o nouă dovadă la cele deja existente, tot mai numeroase, care atestă cât de benefice sunt mediile naturale pentru sănătatea mentală și fizică.

Creierul nu recunoaște aglomerația urbană

Aglomerația urbană, agitația, dezordinea creează confuzie la nivelul creierului, chiar dacă am fost născuți  și am trăit în orașe.

”Când privim spațiile urbane, creierul procesează foarte mult deoarece nu cunoaște acest mediu”, precizează unul dintre cercetătorii Universității Exeter, dr. Ian Frampton – psiholog al Universității care a realizat studiul. Creierul nu are un răspuns natural imediat, așa că trebuie să fie ocupat. O parte a creierului care se ocupă de complexitatea vizuală se aprinde: ”La ce mă uit?”

”Chiar dacă am trăit mare parte a vieții în oraș, creierul nostru nu prea știe ce să facă și are nevoie de procesare vizuală”, explică dr. Ian Frampton.

Totodată, imaginile din mediul rural, spațiile verzi și ambianța specifică au produs un răspuns ”mult mai liniștit” într-o parte a creierului, mai afirmă psihologul Universității Exeter. Explicația este una simplă: există o activitate mult mai redusă în spațiile rurale, ceea ce induce o stare de liniște, calm, pace.

Spațiul urban este asemănat cu locurile în care sunt ținute animalele în captivitate

Un alt cercetător ce a luat parte la acest studiu, profesorul Michael Depatch, fost șef al Agenției de Mediu, a declarat că locuitorii din mediul urban ar putea suferi în același mod ca animalele ținute în captivitate. Potrivit profesorului Depatch, mutarea în orașe a fost însoțită de o ”creștere incredibilă a depresiilor și a anomaliilor comportamentale”.

”Cred că am neglijat relația pe care o au ființele umane cu mediul lor și suntem strâns legat de el”, a precizat profesorul. ”Dacă nu obțineți condițiile în grădinile zoologice, animalele de acolo încep să se simtă și să se comporte ciudat. Au fost realizate studii cu animale de laborator în care se arată că hrănirea acestora este anormală. Uneori se opresc și par să refuze hrana iar alteori mănâncă excesiv. Cam așa se întâmplă și în cazul oamenilor, dar cât de departe putem trage această paralelă, nu se poate spune cu exactitate”, menționează profesorul Depatch.

Acest studiu, menționat în publicația britanică Independent”, a fost finanțat parțial prin Programul Fondului European de Dezvoltare Regională și prin Programul de Convergență al Fondului Social European pentru Cornwall și Insulele Scilly. Dr. Ian Frampton a fost unul dintre coordonatorii cercetării, desfășurat de Marie-Claire Reville și Shanker Venkatasubramanian, de la Centrul European pentru Mediu și Sănătate Umane de la Universitatea Exeter.

Chiar dacă ne naștem și trăim în oraș, creierul nu recunoaște agitația urbană

Universitatea din Exeter combină cercetarea recunoscută la nivel mondial cu o satisfacție excelentă a studenților la campusurile din Exeter și Cornwall. Este un membru al grupului Russell de universități de cercetare intensivă. Formată în 1955, Universitatea are 22.085 de studenți din peste 130 de țări diferite. Succesul său este construit pe un parteneriat puternic cu studenții săi și o concentrare clară asupra performanțelor ridicate. Aceasta se situează printre primele 200 de universități din lume în clasamentul QS și Times Higher Education.

Progresele recente care au ieșit din cercetarea din cadrul Universității Exeter includ identificarea și tratamentul noilor forme de diabet și crearea celui mai transparent, ușor și flexibil dirijor al energiei electrice din lume. Cercetarea se concentrează pe unele dintre cele mai fundamentale probleme cu care se confruntă astăzi omenirea și, pentru a-și menține reputația, continuă investițiile în infrastructura de cercetare. Dezvoltarea noului centru de cercetare Living Systems, de 52,5 milioane de lire sterline, este acum completă. Se va concentra pe prevenirea bolilor prin intermediul biologiei predictive și va găzdui în cele din urmă 200 de oameni de știință.